Psykiske og Fysisk arbejdsmiljø


Teambuilding er med til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø samt at give den enkelt medarbejder følelsen af at ledelsen bekymre sig om denne. 

Men fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Var det ikke noget der var moderne i 60'erne? Kan det virkelig hjælpe noget.

Ja! Et godt psykiske arbejdsmiljø kan nedsætte sygefravær med op til 30 % og øge produktionen med op til 50 %. Desuden vil medarbejderne i et godt miljø involvere sig posetivt og dermed bidrage til en posetiv udvikling i den daglige drift.

Arbejdsmiljøets betydning

Arbejdsmiljøinstituttet vurderer, at godt 1/3 af sygefraværet kan fjernes ved at forbedre arbejdsmiljøet. For ufaglærte og kortuddannede faggrupper er tallet endnu højere. Det betyder, at der er god grund til at se på sammenhængen mellem sygefravær og arbejdsmiljø på den enkelte arbejdsplads.

Dårlig stemning giver øget fravær

De karakteristika, der slår kraftigst igennem på sygefraværet er: Sladder og rygtedannelse, en generelt dårlig stemning og hårdt fysisk arbejde.

Med andre ord har især det psykiske arbejdsmiljø indflydelse på, om en medarbejder med almen utilpashed vælger at blive hjemme eller at møde op på arbejdet.

På samme måde har arbejdsmiljøet betydning for, hvor hurtigt en medarbejder vender tilbage til arbejdspladsen efter endt sygdom.

Der er derimod ikke belæg for at sige, at der på arbejdspladser, hvor der i perioder er meget travlt, eller hvor der er hyppige organisationsændringer, er et dårligere arbejdsmiljø eller et højere sygefravær.

​De 6 områder der har størst betydning for dit arbejdsmiljø

Forudsigelighed

​Er en af de største årsager til en negativ holdning i dagligdagen. Simpel information om, hvordan det går, visioner og filosofi skaber tryghed. Selv dårlige nyheder er bedre en slet ingen. Tænk situationen, hvor du venter på toget. Får du at vide at toget er 10 minutter forsinket er det ok. Får du ingen ting at vide skaber det hurtigt en dårlig stemning på perronen.

En nem og enkelt metode er en lille ugentlig eller månedlig virksomheds avis. Lad medarbejderne udarbejde den, hvor også andre informationer kan indgå. Lad den være uformel og sjov.

Krav

​Når der stilles krav til leder eller medarbejderne kan dette havde en positiv effekt. Den enkelte har et mål som kan indfriedes og der er noget at arbejde hen imod. Men tendensen er der til stadighed fyldes mere og mere på den enkelte medarbejder, uden at fjerne andre opgaver. Derved bliver krav til en belastende faktorer. Forventningspresset ved for høje krav eller stor arbejdsbyrde er en af de hyppigste årsager til stress. Stress skaber øget sygemeldinger eller opsigelser, som igen bevirker større arbejdsmængder og derved stiller større krav til medarbejderne. Derved er den onde spiral i gang.

Belønning

Behøves ikke at koste penge. Personlig anerkendelse er en af de vigtigste faktorer i det psykiske arbejdsmiljø. Daglig anerkendelse efterfulgt af positive konstruktive tilbagemeldinger for såvel individet som gruppen er en af de mest effektive måder at skabe initiativ og virkeløst på. Et af de stoffer hjernen udløser når man føler at have bidraget positivt eller gjort noget meningsfyldt er dopamin. Dopamin er kroppens naturlige rus middel og giver en følelse af velvære, samt et ønske om at få mere.

Indflydelse

​Indflydelse på daglige arbejde giver arrangement og ønske om at bidrage med egne ekspertiser. Jo mere magt ledelsen fjerne fra de ansatte, jo mere passivitet skabes der blandt de ansatte.

Mening

​Hvad er meningen med det jeg laver? Skabes ikke et verdensbillede og en forståelse for det meningsfulde i det arbejde man udfører, skabes en stemning af ikke meningsfyldt arbejde. Dette er igen med til at skabe et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt at virksomheden sikre at den enkelte medarbejder er klar over, hvilken positiv betydning lige netop dennes arbejdsområde har for virksomheden og dennes kunder.

Social støtte

​Kræver tillid og opmærksomhed bland kollegaer og fra ledelsen. Der er mange faktorer der kan påvirke den enkelte. Den rette støtte i rette tid, vil i de fleste tilfælde foregribe stress og sygefravær. Støtten skaber også tillid og arrangement på arbejdspladsen.​

Det er simpelthen en dårlig forretning.

Et konstant pres, hvor det bare gælder om at presse så meget ud af medarbejderne som muligt, kan være en god forretning i meget korte perioder? Eller er det!

I et længer forløb er det en meget dårlig forretning. Det svare til at kører i en racerbil med speederen i bund. Man ligger forrest i en kort periode, men på et tidspunkt løber bilen tør for brændstof eller motoren brænder sammen.

​Den tid man nu bruger på at reparerer og genopfylde, bruger de andre til at lægge afstand. Desuden har det vist sig at at i modsætning til pres, vil motiveret medarbejder producere og yder op til 50 % mere allerede efter en uge.

Desuden viser det sig at viljen til at arrangerer sig i virksomheden med forebyggelse og nye ideer er nærmest ikke eksisterende i virksomheder, hvor der kun fokuseres på produktionstallet.

Derfor er det vigtigt at fokusere på medarbejder pleje. de er virksomhedens vigtigste resurse. 

Ledelse

I prioriteret rækkefølge lægges derudover vægt på følgende lederegenskaber hos medarbejderne:

  • Inddragelse i beslutninger på mit arbejdsområde.
  • Delegerer – både opgaver og ansvar.
  • God til at informerer og kommunikere og lytte på alle niveauer.
  • Har en coachende ledelsesstil. Det er et af de punkter hvor lederen i flere undersøgelser får den laveste karakter.

Er du interesseret?

Kontakt os for mere info

​​Hvis du har brug for mere information om vores aktiviteter eller teambuilding som personalepleje, er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon, via e-mail eller via vores kontaktformular nederst på siden.

Telefon

41 94 81 44

Adresse

Nyborgvej 78 A, 5853 Ørbæk

Klik her for rutevejledning

Haft en god oplevelse?

Skriv din kommentar eller anmeldelse på Facebook.

Comaco V/ Jan Wiile Christensen – CVR: 28203322

Skriv til os

Du er altid velkommen til at skrive til os for spørgsmål omkring et af vores tilbud. Vi er altid klar på en uforpligtende snak.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer alle henvendelser inden for 24 timer.

Felter markeret med * skal udfyldes.​